Vidámpark
 
A múlt évben a Vidámpark 10 új slágere volt az egyik legszerthetõbb lemez, elég régi számok voltak rajta, de ez inkább a sors, mint koncepció. A Vidámpark a becsületes underground-zenekarok közül való: nem helyezkedik, tisztességes a baráti köre, hajlamos beakasztani magának, és úgy egyáltalán, bármiféle önsorsrontásban helytáll. Szóval ennek a tavalyi 10 új slágernek némelyike már három évvel ezelõtt lemezre kerülhetett volna, ha. Krakkowia Express volt annak a megvalósulatlan demónak a címe, arról mentõdött át a Gyerünk édes és a Még egy kört címû (két új sláger), további négyre pedig majd most fog sor kerülni nyáron. A Vidámpark legújabb lemezének Cracowia Expressz (lesz) a címe, ihlet és lehetõség most már tényleg együtt hozzá.
Hogy kimondottan koncept-album volna, olyasmit mértéktelenség állítani, inkább hangulatilag rímelnek egymásra a dalok, mint tematikailag. Kelet-európai csavargások, magyaros-presszós feeling, bárzene és lepusztultság, ennyi azért mindenképpen összeér. Õz Zsolt írt valmikor egy színdarabot, annak volt ez a Krakowia a címe, mindenféle megélt sztori a hátterében. És most, e számok hatására megint menni kell - meséli a gitáros Szalay Péter.
Szóval tizenöt új Vidámpark-sláger, elõreláthatólag Bahia-kiadás, lemezbemutató a Szigeten. Meg van hallgatva: öt számot megjelöltem, azok nekem igen jelentõsnek tûnnek, de kedvezõ az összkép is. Kimondottan jó a gitárokra figyelni, Õz sem szokott ennyit kihozni a hangjából; amit ez a társaság a drasztikumról meg a gyengédségrõl tud, az most arányaiban rendben van. Be kéne lõni így valahogy a koncertekre is, az lehetne Krakkó után a következõ megálló.
-bandra-